Seoska kuća Vidikovac - bajkoviti pogled na Ramsko jezero

Ramsko jezero

‘Oj ljepoto gdje si se to skrila, Rama te u svoja njedra zatočila!’
 
Rijetka su mjesta u prirodi za koja možemo reći da ih čovjek svojim djelovanjem nije upropastio. Jedno od takvih je i samozatajna Ramska kotlina omeđena planinskim masivima Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana u visokome gorju Hercegovine. Tu je na mjestu nekadašnje rijeke Rame, 1968 godine, izgradnjom brane stvoreno Ramsko jezero.
 
p1010067-edit

Danas svatko tko stigne do Rame ostaje zatečen ljepotama kotline, planinama koje je okružuju i jezera koje se razlilo u njoj i stvorilo jedno od najljepših jezera u Dinarskome gorju. Nakon što se dosegla završna razina vode…  jezero je ocrtalo i izvezlo prekrasan Ramski ornament kao da je prirodno. Izvirili su otočići, izduljili se poluotoci, razvukle plaže i usjekli tanki fjordovi. Skupili se svi profili na jednome mjestu i podarili prekrasnu gorsku sliku. U samome središtu jezera je ostao dominantan poluotok Šćit sa franjevačkim samostanom kao zaštitinim znakom Rame. 

Diva Grabovčeva

Uz ramski kraj su vezane mnoge priče. Neke od najpoznatijih su o smrti djevojke Dive Grabovčeve, te o višegodišnjim mukotrpnim putovanjima slike Blažene Djevice Marije od Milosti. Danas u zaseoku Zahum možete vidjeti repliku stare Ramske kuće u kakvoj je nekoć živjela Diva Grabovčeva.
 
 
 
DivaGrabovceva-1
 
“Ponesoše Gospinu priliku, ostaviše Ramu plemenitu…”
Franjevački samostan Šćit je mjesto bogate povijesti i tradicije. Sa ovoga mjesta je u listopadu 1687.godine spašena slika Majke od milosti poznatija kao Čudotvorna gospa Sinjska. Ramski fratri su bježeći pred osvajačima s narodom prema Cetinskoj krajini, ponijeli i Sliku Majke od milosti koja je spasila Cetinsku krajinu i tako postala Čudotvorna Gospa Sinjska.
 
Danas se zajednička povijest čuva kroz prijateljstvo grada Sinja i općine Prozor-Rama, te kroz zajednički projekt Staze Gospi Sinjskoj, hodočasničkog puta kojim se stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu.
 

Samostan na Šćitu sa svojim umjetničkim sadržajima čini vrlo vrijednu cjelinu, po čemu se uvrštava među najbolje umjetnički uređene sakralne prostore na našim prostorima. Uz već čuveni Ramski križ, u spomen parku možete razgledati i mnoga druga umjetnička ostvarenja: Ramska majka, Diva Grabovčeva, Posljednja večera, Umjetnička galerija fra Ljubo Lucić… kao i Etnografski muzej u kojem je predstavljen život stanovnika ramskog kraja.

Postavljen u starom samostanu, jedinstvena je građevina u BiH, jedina takve vrste iz vremena turske vladavine u Bosni i Hercegovini, sagrađena 1857. godine.
 
 
vecera kriz